NKA UNIVERSITAS PEAC Menü
Tippmix Pro - V-SPORT

„VAN BENNEM AKARAT”

„Van bennem akarat”
Csutorás Fanni nemrég töltötte be a 18-at, de a pályán már komoly szerep hárul rá. Bajnoki dobogóra és Final Fourba vágyik. Interjú.
Hogyan lettél kosaras?

2002-ben volt egy kosaras tábor Burgmann Bernadett és Szakács Ildikó vezetésével, ide írattak be a szüleim. 2003-ban is voltam, mikor Radnóti Miklós megadta Varga Feri bácsinak a számát, mert látott bennem fantáziát. Így nála kezdhettem az alapozást, majd Révészné Csaba Mártához kerültem egy évre, utána pedig Debreceni Eszter „Pecánál” folytattam a kosárlabdát. Izgalmas út volt!

Mikor döntötted el, hogy erre teszed az éledet?

Az elején, kis fiatalként az ember úgy gondolja: „Úúú, de jó, csakis a kosárlabda! Milyen jó szórakozás!” De serdülő koromban már úgy voltam vele, hogy ezzel szeretnék foglalkozni, edzés után még kimentem az udvarra és dobáltam, egyfolytában csak a kosárlabda járt a fejemben. Mikor először behívtak a korosztályom válogatottjának húszas keretébe, akkor gondoltam, hogy ezt komolyan akarom csinálni.


Hogyan fejeznéd be azt a mondatot, hogy olyan játékos szeretnék lenni, mint…?


Nagyon felnézek Iványi Dalmára, Pécsett volt nagyon sokáig, egyszerűen fantasztikus játékos volt, biztosan lesz is, nem tudom, jelenleg mit tervez. Albena Branzova pedig régi nagy kedvencem, bennem maradt a Bourges elleni három büntetője, ő nagy példaképem. Most hallottam, hogy Amerikában van, egy egyetemen edzősködik, ezek szerint neki is bevált az edzői karrier.

Három éve beszélgettem Raksányi Krisztával, aki akkor azt mondta, vízválasztó szezon elé néz, most dől el, kiegészítő ember lesz-e, vagy spíler. Te hogyan látod a mostani szezonodat?

Voltak sérüléseim, kiesett egy időszak. De úgy érzem, Zseljko nagyon nagy fantáziát lát bennem. Mindent próbál megtanítani, semmit sem hagy rám, minden egyes hibámat kijavítja, nagyon törekszik rá, hogy jó játékos legyen belőlem. Ezt pont ma mondta edzésen.

És te hogy érzed?

Van még mit fejlődnöm. De van bennem akarat, ez szerintem nagyon sokat számít. Vannak céljaim, álmaim, amelyeket el szeretnék érni. Két éve az volt az álmom, hogy felkerüljek a felnőtt csapatba. Akkor még euroligás szezonunk volt, az első hazai meccsen a Riga ellen melegíthettem a csapattal, ott döbbentem rá, hogy sikerült egy célomat teljesíteni. Most több célom is van.

Mik ezek a célok?

Szeretnék egy év múlva meghatározó játékosa lenni a csapatomnak. Szeretném elérni, hogy a későbbiekben behívjanak a felnőtt válogatott bő keretébe, fokozatosan, lépésről lépésre haladni előre.


Tavasszal érettségizel. Merre tovább?


Az edzések miatt nem nagyon tudok bejárni az iskolába. Én az az ember vagyok, aki a tanulás helyett a kosárlabdát helyezi előtérbe, így nem lesz egyszerű az érettségire való készülés, de sokat köszönhetek az iskolámnak, mert a kisérettségikkel fel tudtam mérni, hol tartok. Április elejétől lesz hat hetem felkészülni, de ez egybe esik a rájátszással. Elképzelem, ahogy a Győr ellen játszunk, és a félidőben matekozok kicsit… A nyelvvel nem lesz gond, hiszen vannak amerikai játékosaink, velük lehet beszélgetni. A tesit pedig teljesítem a napi edzéssel. Ezzel el is árultam, hogy a testnevelői-edzői szakra szeretnék jelentkezni, szerencsésen alakult, hogy a PEAC kapcsolódik az egyetemhez is.

Ha a statisztikákat megnézzük, a tavalyi szezonodhoz képest sokkal több lehetőséget kapsz, közel 20 percet töltesz a pályán átlagosan a bajnokságban és az Adria Ligában is.

Ez nagyon meglepett, bár Zseljkóval beszéltünk erről a nyáron, már akkor mondta, hogy sokkal többet kell vállalnom, többet fogok játszani, számítsak rá, hogy az idei év keményebb lesz számomra. Nem csak 1-2 percre helyettesítek valakit, hanem szerepem van a pályán. Ezzel már az U18-as válogatottban is szembesültem, mert míg három évig csak kiegészítő ember voltam, Zseljko idén nagyon számított rám és Deára kapitányként, viszont az utolsó, portugálok elleni találkozóig kellett várni, hogy meg is értsem az új szerepemet, és azt nyújtsam, amit ő elvár, vállaljam el döntő helyzetekben a dobásokat (a bronzmérkőzésen Fanni 13 pontig jutott – a szerk.).

Hogy látod, milyen szereped van a pályán?

Az első mindenképpen a védekezés. Ebben szeretnék erősödni, fejlődni, ez egy nagy fegyverem lehet. Ahogy régen az edzőm mondta: „A jó védekezésből lesz a jó támadás.” A támadás pedig alakulni fog. Korábban nem voltam jó védő, mindenki megvert. Aztán junior koromban Zseljko lett az edzőm, vele teljesen új gyakorlatokat csináltunk edzésen, és megszerettem a védekezést is. Nagyon sokat köszönhetek neki, rengeteget lehet tanulni tőle, az ő személye miatt is döntöttem a PEAC mellett.


Nem véletlenül kaptad múlt héten feladatul többek között Fegyverneky Zsófi védését is.


Elsősorban az amerikai játékosuk, Johnson védése volt a feladatom, de a speciális védekezési formánkban Zsófit is megkaptam. Két éve már volt ilyen, tudni kell, hogy ő szívós játékos, nagyon gyors, dinamikus, és agresszív. Ezt meg is éreztem, kaptam tőle egy könyököst is. Zsófi kemény, de nekem is keménynek kell lennem ellene. Számomra nagy élmény, hogy a Sopron ellen játszhatok, álmomban nem gondoltam volna, hogy egyszer ennyi szerepem lesz majd és Zsófit védhetem. Kis koromban még a pálya széléről néztem, ahogy pattogtat, most pedig egymás ellen játszunk, nagyon örülök, hogy idáig eljutottam. A Sopron elleni találkozón pedig le a kalappal a szurkolók előtt is, hogy mennyien kijöttek és ahogyan szurkoltak, lehet érezni az energiát, amit átadnak nekünk, ez a plusz a pályán is megmutatkozik. Kezd alakulni a szurkolói közösség, ez nagyon jó érzés!

Hogyan látod a csapat eddigi szereplését?

Szerintem nagyon jól szerepelünk, nagyon sajnáljuk, hogy a Diósgyőr elleni meccset nem sikerült behúzni, de sokan mondják, hogy az hirtelen túl nagy előrelépés lett volna. Az Adria Ligában eredetileg a meccsrutin megszerzése miatt indultunk, de nagyon jól kihasználjuk ezt a lehetőséget, harmadikak vagyunk a tabellán. A bajnokságban pedig nagyon készülünk a Győrre, bízunk benne, hogy fel tudjuk venni velük a versenyt.


Hogyan készültök?


A fő feladatunk a héten az agresszív védekezés gyakorlása, mert a Győr is nagyon szívós csapat, ott vannak mindig a passzsávban, keményen fogják a labdás embert, van dolgunk edzésen bőven.

Mit vársz a csapattól ebben a szezonban?

Most, hogy idáig eljutottunk, és a tabella harmadik helyén állunk, kupadöntőt szeretnék játszani, a bajnokságban pedig egy dobogós hely a célunk. Az Adria Ligában a Final Fourba szeretnénk kerülni, nagy terv, hogy ha bejutunk, meg is szeretnénk rendezni a négyes döntőt. Szerintem ez nagy előrelépés lenne az új klub és a város számára is. Szurkolócsalogató is, ez pedig a csapatnak is jót tesz.
« vissza


Kiemelt támogatók:

NKA UNIVERSITAS PEAC - VASAS AKADÉMIA MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

A 2022-es esztendő első hazai mérkőzésén a Vasas Akadémiát fogadtuk, amelyet 87-73-ra legyőztünk. Kosarak, lepattanók, riportok az összefoglalóban.

© Minden jog fenntartva