NKA UNIVERSITAS PEAC Menü
Tippmix - Relaunch

TOVÁBBRA IS FELSZÁLLÓ ÁGBAN

Továbbra is felszálló ágban
Féltávnál járunk a magyar bajnokságban az előkelő harmadik helyen áll az NKA Universitas PEAC, és az Európa Kupa selejtezői és csoportköre után a már a legjobb 16 közé jutásért játszik szerdán a nemzetközi porondon. Kond Árpáddal, a klub társ-ügyvezetővel beszélgettünk.
- Kezdjük a bajnoksággal, az erőviszonyokat és saját csapatunk játékerejét tekintve mennyire reális a tabellán elfoglalt helyünk, vagy sikerült túlteljesíteni az előzetes terveket?
- Ott tartunk most, olyan magasságokban járunk, ahol már nagyon régen nem járt pécsi a női kosárcsapat, és ez elismerésre méltó. Ugyanakkor előzetesen nagyon bizakodtunk hasonló jó szereplésben, hiszen a csapat kialakítása jól sikerült, két fiatal és nálunk sokat fejlődött, az idén is összességében jól teljesítő magyar válogatott játékos, Kiss Virág és Wentzel Nóra mellett sokat jelentett Sarok Niki és Szücs Réka megtartása, valamint az akadémiás Ilina Selcova visszatérése egy éves sérülés utáni rehabilitációjából. Maradt nálunk Nikus Dudásová, és két jó amerikai játékost sikerült szerződtetnünk a már ismert és kiváló Ty Marshall és az emberileg is értékes Chelsea Nelson személyében. Magas poszton hezitáltunk többet a nyáron, míg végül Ivana Brajkovic-csal pótoltuk a visszavonuló Kaposi Pálmát, és sokat jelentenek azok a fiatalok, akik a Nemzeti Kosárlabda Akadémia korosztályos csapatából érkeztek. Többeknek volt már értékes játékperce a felnőttek között, elég csak Laczkó Sárit kiemelni, de a többiek is ügyesen dolgoznak, ami például a Vilipic Daliborka – Szentpáli Gergő edzőpáros által felkészített NB I B-s csapatunk szereplésén és játékán is megmutatkozik. A profi csapat stábja változatlan maradt, a csapatról leggyakrabban nyilatkozó vezetőedzőnktől, Csirke Ferenctől kapott lelkiismeretes és színvonalas munka mellett fontos megemlíteni egészségügyi háttér- és technikai stábunk tagjait, akik talán kifelé kevésbé látványosan, de elképesztő profizmussal, odaadással végzik a feladataikat.


- Milyen nehézségekkel kellett megküzdeni az eddig eltelt időszak során?
- Volt belőlük nálunk is bőven, de ne panaszkodjunk, igyekeztünk azokat a helyzeteket is a lehető legjobb szándékunk, tudásunk szerint megoldani, még ha nem is mindig sikerült a legjobban minden. Tavaly mi voltunk az a csapat, akit a Covid leginkább sújtott, még ha a betegség nem is okozott nálunk komolyabb szövődményeket, de hiába volt több, az idény közbeni értékes részsiker, újra a hetedik helyen kötöttünk ki, és talán bennünk is felmerült a sorsszerűség, hogy a végére megint a rossz oldalra kerülünk. Talpra kellett állnunk, és eddig úgy látszik, talpra is álltunk, és hétről hétre bizonyítjuk, hogy milyen sportemberek alkotják a csapatunkat.


- Ez a csapat megőrizheti-e ezt a pozíciót az alapszakasz végén is?
- Számtalan próbatételnek kell megfelelnünk ehhez. Nagyon tömör mezőny alakult ki az alapszakasz eddigi fordulói során, és a két EuroLigás élcsapat utáni mezőnyben sokszor borult a papírforma, alig volt előre lefutott, vagy annak vélt meccs. Igen tisztesen szerepeltünk eddig, nagy bravúrt a bajnokságban még nem is hoztunk, bár fontos volt a DVTK és a Csata pécsi legyőzése és az eddigi idegenbeli győzelmek azokon a pályákon a fővárosban, ahol korábban el-elcsúsztunk. Talán ennek a tisztességes, stabil menetnek köszönhetjük a jelenlegi harmadik helyünket, de a soron következő szakasz még három naponta meccseket hoz, és ha stabilak tudunk maradni, büszkék lehetünk magunkra tavasszal is. Bizonyos, hogy legjobbnak a play-offban kell lennünk, mert ott fog eldőlni minden, és az is, hogy nagyon sokat kell dolgozni addig a lányoknak és nekünk is a háttérben.


- Köztudott, hogy a Rátgéber Kosárlabda Akadémia teljes mellszélességgel a csapat mögött áll, gondolok itt a rehabilitációra, a teremhasználatra, az ottani szakembergárdára és az akadémia széles spektrumú egyéb lehetőségeire. Mennyit jelent ez a felnőtt csapat számára?
- Rátgéber László mondja mindig, hogy ma már nem feltétlenül csak a legerősebb játékoskeretek, legnevesebb edzők, legnagyobb egyéniségek döntik el a bajnokságok sorsát, hanem hogy ki milyen gyorsan regenerálódik, ki hogy készül, táplálkozik, milyen az egészségügyi és sportszakmai háttere és milyen az a tudományosság, ami a gárdák mögött felsorakozik. Rendszerek küzdenek rendszerek ellen, és abban, hogy az NKA Universitas PEAC a harmadik helyen áll pillanatnyilag, a mi rendszerünk, klubunk erőssége markánsan megmutatkozik. Két éve is elképzelhetetlen volt például az a meccs után közvetlenül bekövetkező forgószínpad-szerű rehabilitációs program, ami várja az regenerációs szakembereink kezelése révén a lányokat. Rengeteg konkrétumban teljesedik ki annak a hasznossága, hogy a mi csapatunk az Akadémia felnőtt kimeneti pontja.


- Egy nemzetközi szereplés mindig nagyobb anyagi kiadással jár. Ez mennyiben változott a korábbiakhoz képest, tekintve, hogy még mindig a pandémia kellős közepén járunk?
- Az idei Európa Kupa szereplésünk pénzügyi értelemben a legmegterhelőbb a klub életében. Korábban voltak autóbusszal megközelíthető helyszíneink, többször magyar kupaellenfelünk, vagy kevesebb ránk váró mérkőzés, idén már a héten megkezdjük azt a play-off-ot, amely a kilencedik-tizedik összecsapásunkat hozza. Már a selejtezős lefkadai utazásunk is repülős volt, ahogy eddig valamennyi ellenfelünk légi úton megközelíthető városban szerepel. Az üzleti tervünkben szereplő kiadásaink jóval nagyobbak ezáltal, és a járványhelyzet miatti következmények, kevesebb repülőjárat, odajutási, és szállodai költségek emelkedése mellett még a 20 éves rutinnal bíró Éles Péter kollégánk szervező munkája is megsokasodott például a tel-avivi utazásuk alkalmával, de mindig megtalálta a legjobb megoldásokat. A finanszírozási oldalon meg kell köszönnünk, hogy a tulajdonosaink közül a Nemzeti Kosárlabda Akadémia elsősorban infrastrukturális oldalról az utazásainknál, a Pécsi Egyetemi Atlétikai Club pedig költség-oldalról is mellettünk állt a szereplésünk során, ahogy a Pécsi Tudományegyetem is, így tényleg úgy tudtuk szolgálni a csapatunk, játékosaink érdekeit, ahogy arra szükség volt.


- Jelenleg a régió legsikeresebb csapata vagyunk. A város mennyire érzi magáénak a csapatot, számíthat-e a klub segítségre az önkormányzattól?
- Tényszerű, ezért ki kell mondanunk, sajnos nem megfelelően. Pedig a klubot üzemeltető társaság 20 %-os üzletrész birtokosa így ezzel az aránnyal a második legjelentősebb tulajdonosa Pécs Megyei Jogú Város, amely a legrégebbi stratégiai partnere a pécsi sportkluboknak. A mi csapatunk deklaráltan a pécsi értékekre épít, pécsi, vagy a városhoz sok szállal kötődő, a városnak dicsőséget hozó sportolókkal, pécsi edzőpárossal, itt élő emberekkel a foglalkoztatottak között, és közel kétszáz pécsi utánpótlás kosárpalántát is nevelnek pécsi általános iskolák a mi szervezetünkben, akik zöme kilátogat a meccseinkre is. Nagyon sok energiát fordítottunk arra, hogy az Önkormányzat értékelje mindezeket. Mindeddig azonban e téren nem jártunk kézzel fogható eredménnyel, a 2020-as forrás biztosításának összege harmada sem volt az előző évekének, 2021 évben még egy forintot sem kaptunk a tulajdonos partnerünktől, a pécsi önkormányzattól, sőt, a korábban díjmentesen megkapott szolgáltatásokért az év elejétől kezdődően többmilliós díjfizetési kötelezettséget írtak elő számunkra. Nagyon rossz üzenetnek tartanánk, ha úgy telne el a 2021-es esztendő, hogy a 20%-os tulajdonos egyetlen forinttal se járulna hozzá a csapat működtetéséhez. A városvezetők rendre a pénzügyi nehézségekre hivatkozva hagyják megválaszolatlanul leveleinket, de ennek ellenére rendületlenül bízunk abban, hogy Péterffy Attila polgármester úr és vezető társai is akceptálni fogják a sportolók és a klub teljesítményét.


- Az Európa Kupában nagy lehetőség kapujában állunk, mit vársz az ankarai Nesibe Aydin ellen, mikor lennél elégedett?
- A török klub költsége többszöröse a miénknek. Célunk az, hogy több száz néző szurkolása mellett a pécsi lányok kiharcolják a győzelmet, nem lesz könnyű a dolgunk, de miért ne sikerülhetne, hiszen ez már egyszer sikerült! Most nagyon kell a közönségünk támogatása, ezért belépődíj-mentessé tettük a rangadó megtekintését és várunk minden pécsi kosárlabda sportbarátot szerdán 19 órai kezdésre a Lauber Dezső Sportcsarnokba. És hogy én mikor lennék elégedett? Ha végre, amikor gratulálok a meccs után Csirke Ferinek, ő is őszinte örömmel tudná ezt fogadni. Ismerve a maximalizmusát, tényleg nehéz dolgunk lesz.
« vissza


Kiemelt támogatók:

NKA UNIVERSITAS PEAC - DVTK BRONZCSATA ÖSSZEFOGLALÓJA (1. MÉRK.)

A bronzéremért zajló párharc első felvonását megnyerte Csirke Ferenc együttese, amely már csak egy lépésre van az éremszerzéstől! A legszebb jelenetekkel és interjúkkal tarkított videós összefoglalónk a péntek esti mérkőzésről.

© Minden jog fenntartva