NKA UNIVERSITAS PEAC Menü
Mester2es

MECCSDÖMPING UTÁN FURCSA A HOSSZÚ SZÜNET

Meccsdömping után furcsa a hosszú szünet
Csirke Ferenc szerint semleges pályán bárki ellen van esélye az NKA UNIVERSITAS PEAC-nak a közelgő feladatok tekintetében és világszínvonalúnak ítéli a közelmúltban Pécsett megrendezett edzői konferenciát, ahol részt vett.
Nemrégiben még heti 2 meccses ritmus megerőltető hatásai hagytak nyomot a csapaton, hogyan változott a napi munka csapatunknál most, amikor az ellenfeleinket érintő Covid fertőzés miatt két bajnokink is halasztásra került?
- Az elmúlt két hétben már tudtunk rendesen edzeni, hiszen heti egy meccsünk volt a Vasas és a BKG ellen, így már tudtunk koncentrálni az erőnléti edzésekre és az egyéni képzésekre is. Ez a hirtelen jött váratlan „meccsszünet” átírta az előzetes terveinket, így most tudtam adni a játékosoknak is 3-4 nap pihenőt, hiszen az őszi-téli nagy menetelés közepette igazából karácsonyuk sem volt. Eközben többekkel az egyéni munka folytatódott és amikor mindenki visszatér, a Magyar Kupa nyolcas döntőjéig lesz még együtt, csapatként, három hetünk felkészülni, közben pedig két és fél hét múlva játszunk a PINKK ellen. Úgy érzem, hogy ez idő alatt el tudjuk végezni a megfelelő mennyiségű edzésmunkát. Most kell felkészülünk arra is, hogy utána ismét szerda-szombat ritmusban fogunk pályára lépni.

Hogy számolsz, legközelebb mikor lépünk pályára? A közelgő Magyar Kupa kapcsán, lehet előny az, hogy hosszabb idő jut a felkészülésre?
- Ha normális mederben folyik a bajnokság és nem halasztunk mérkőzéseket, akkor február 1-jén lett volna a PINKK elleni kozármislenyi meccsünk, majd három hetünk mérkőzés nélkül a Magyar Kupáig. Ez úgy változott, hogy most van a szünet, és a kupa előtti hétvégén, február 12-én fogunk játszani egy bajnokit a PINKK otthonában. Azt gondolom, ez egy jobb forgatókönyv, hisz nem három hetes szünet után utazunk a nagyon fontos kupamérkőzésre a DVTK Arénába. Ugyanúgy fel fogunk készülni a PINKK-re, hisz azt a bajnokit is meg kell nyernünk, csak így nem játék nélkül érkezünk majd a kupadöntőre, és ez szerintem jót tesz a csapatnak.

A Magyar Kupában egy rendkívüli módon megerősített Győr lesz az ellenfelünk a negyeddöntőben. Hogy látod az esélyeinket ellenük?
- A Győrnek valóban erősebb lett a kerete az őszihez képest, de mivel egy mérkőzésről van szó, nekik is, nekünk is idegen pályán, így azt mondom előzetesen, 50-50 százalék az esély. Fel kell készülünk rájuk alaposan, noha a kupa után egy héttel Pécsett játszunk majd ellenük egy ugyancsak fontos bajnokit, így jóval több dologgal kell készülnünk a kupameccsre, nagyon jól ki kell találnunk a taktikát és nem biztos, hogy minden puskaporunkat el kell lőnünk majd Miskolcon ellenük. De ha az kell majd a győzelemhez, hogy mindent ellőjünk, akkor majd lesz egy hetünk, hogy kidolgozunk egy új haditervet. Én tényleg azt érzem most, hogy semleges pályán bárki ellen van esélyünk.

A tavalyi szezonban minket érintett nagyon hátrányosan a most más csapatoknál beütő koronavírus járvány. Meglátásod szerint átrendezheti idén is az erőviszonyokat a Covid?
- Nem mondom azt, hogy tavaly a rájátszásban a Diósgyőr ellen mi voltunk az abszolút esélyesek a négybe jutásra, de a kupában és alapszakaszban is egylabdás mérkőzéseket játszottunk a DVTK-val, és igenis úgy készültünk, hogy lett volna esélyünk a legjobb négybe kerülni. Senkinek nem kívánom azt, amit átéltünk a kiesést követő napokban. Borzasztó érzés volt látni a játékosok arcát, azt, hogy egész szezonban ezért dolgoztak, küzdöttek hónapokon keresztül, és amikor jön a végjáték, a play off, a Covid mindent tönkretesz. Teljesen a padlóra kerültünk, nem is nagyon tudok erről beszélni... Muszáj előre menni, előre nézni, az kész tragédia lenne, ha idén is keresztbe tenne nekünk a koronavírus-járvány, nehéz lenne feldolgozni, de most, hogy itt van a közelünkben ismét, az sem könnyű. Hallani olyan hangokat, amelyek szerint jó, hogy most lettek valakik fertőzöttek, mert a végére teljes lesz a csapatuk és majd tudnak adott esetben éremért játszani, de ez a betegség nem jó, senkinek sem jó, ha valaki Covidos. Egyre több a mérkőzés halasztás, és kialakulhat egy káosz a végére. Tavaly korábban kezdődtek a halasztások, akkor azért mindez kezelhetőbb volt, most viszont nem nagyon látom, hogy a most elmaradó mérkőzéseket mikor lehet pótolni. Arról nem is beszélve, hogy elmegyünk a Magyar Kupára, ami előtt kötelező lesz a tesztelés, így előfordulhat, hogy nem is nyolc csapat áll majd rajthoz… A sport egyfelől üzlet, de másfelől nem sok értelmét látom annak, hogy például a férfi kézilabda Európa Bajnokságot az a csapat fogja megnyerni, ahol nincs fertőzött, vagy nála lett a legkevesebb játékos Covidos.

- Mit jelentett számodra az egy hete a megyei szövetségtől átvett Baranya legjobb profi kosárlabda edzőjének járó díj?
- Nagyon örültem neki, jó érzés, hogy elismerik a munkámat. Az edzők között igazából nincs valós versengés, ez lényegében egy különdíj már évek óta. Azt gondolom, ezzel elismerik azt, hogy az előző idényben a PEAC-cal a kupában négybe kerültünk, az alapszakaszt ötödik helyen zártuk, a 3x3-as olimpiai selejtezőn pedig döntőt játszottunk a magyar válogatottal.

Ha már szóba került az edzői szakma, a közelmúltban Pécsett megrendezésre kerülő kosárlabda konferencia előadásain ott voltál. Hogy láttad a két napos rendezvényt, volt-e olyan előadás, ami különösen tetszett?
- Ha egy szóval kellene jellemeznem, azt mondanám: világszínvonal. Kosárlabdában még biztos nem volt ilyen rendezvény, ahol ennyi neves szaktekintély megjelenik az előadók között, akár személyesen, akár online, de más sportágakban sem fordult elő. Nagyon örülök, hogy itt lehettem, talán egy kicsit azért voltam csalódott, mert kevés edző volt itt. Persze ez lehetett azért is, mert csütörtökön-pénteken már a hétvégére készültek, de bízom benne, hogy valamilyen formában meg tudják nézni a későbbiekben is ezeket a prezentációkat. Nagyon sok előadás volt a konferencián, rengeteg új dolgot lehetett hallani, például arról, hogyan válasszunk ki egy játékost akár egy utánpótlás, vagy akár egy profi csapatba, amikor már sokkal személyre szabottabban kell kiválasztani őket, akár NBA-ről van szó, akár a magyar bajnokságról. Számomra érdekes volt azt is hallani a Connecticut edzőjétől, hogy például a 18 év alatti európai játékosok többet edzenek, mint az amerikaiak. Lenyűgöző volt Ettore Messina előadása, de mindegyikben sok érdekesség, új információ is elhangzott arról, mit és hogyan használnak a nagy csapatok, de például pedagógiáról is esett szó. Azok a körülmények és azok a lehetőségek, amelyekről a konferencián is szó volt, sajnos még nagyon kevés helyen vannak az országban, és ezen kell dolgozni, hogy minél több ilyen műhely kialakuljon.

« vissza


Kiemelt támogatók:

NKA UNIVERSITAS PEAC - DVTK BRONZCSATA ÖSSZEFOGLALÓJA (1. MÉRK.)

A bronzéremért zajló párharc első felvonását megnyerte Csirke Ferenc együttese, amely már csak egy lépésre van az éremszerzéstől! A legszebb jelenetekkel és interjúkkal tarkított videós összefoglalónk a péntek esti mérkőzésről.

© Minden jog fenntartva