NKA UNIVERSITAS PEAC Menü
TIPPMIX PRO

HATALMAS CSATÁRA KÉSZÜLÜNK A FRANCIA „HARCOSOK” ELLEN

Hatalmas csatára készülünk a francia „Harcosok” ellen
Hét nap alatt három rendkívül fontos mérkőzés áll előttünk. Elsőként a francia Villeneuve d’Ascq LM pécsi vendégjátékára kerül sor, nézzük mit kell tudni a francia csapatról, aki ellen vezethet az utunk a legjobb nyolc közé!
Villeneuve d’Ascq, a több mint hatvanezer lakost számláló település egyike a lille-i agglomeráció főbb városainak, számos egyetemnek ad otthont, az állandó lakosság mellett kb. negyvenezer diák tanul a városban. A kosárlabda csapatuk - amely a Villeneuve d’Ascq LM név mellett néha ESBVA Lille Metropole néven is felbukkant -, 2000 óta játszik a francia élvonalban. A 2007/2008-as szezon volt az első, amikor az Euroligában rajthoz álltak, majd a 2009/2010-es idény után némi visszaesés következett be a klub életében, 2013/2014-től viszont újra elindultak felfelé. A Harcosok (merthogy így hívják a franciák saját csapatukat) legnagyobb sikere a 2015-ös Európa Kupa győzelem (a fináléban a belga Castors Braine ellen bizonyultak jobbnak) és a 2017-ben megnyert francia bajnoki cím.
   
A francia Rachid Meziane a csapat jelenlegi vezetőedzője - aki emellett november óta a belga női válogatott szövetségi kapitányi teendőket is ellátja - 2019-ben vette át a Villeneuve d’Ascq LM irányítását. A 42 éves szakember munkájával elégedettek a klubjánál, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2022. decemberében három évvel meghosszabbították a szerződését.
   
Az idei nemzetközi megmérettetésük Euroliga selejtezővel indult, azonban a két lejátszott mérkőzés alapján a spanyol Girona került be az elit mezőnybe. Az első összecsapást a Palaciumban (ez a Villeneuve otthonának a neve) 69-57-re a franciák nyerték, a visszavágón azonban a legjobbjuk (akit épp a Gironából szerződtettek), Kennedy Burke hiányában az utolsó negyedre összeomlottak. A spanyolok nagy különbséggel, 66-43-ra győztek és összesítésben 123-112 arányban megnyerték a párharcot, a franciák pedig az Európa Kupa csoportkörében folytathatták szereplésüket. A FIBA női kosárlabda specialistája, Paul Nilsen szubjektív véleményén alapuló elemző cikkében az EK erősorrendjében ötödik pozícióra rangsorolta Villeneuve d’Ascq LM-t, amely eddig két alkalommal veszített mérkőzést az Európa Kupában. A csoportmérkőzések során és a rájátszás első körében (ismét összekerülve az angolokkal) egyaránt alulmaradtak a London Lions otthonában a Harcosok. Végeredményben rendkívül küzdelmes mérkőzésen jutottak tovább a tizenhat közé a franciák, legnagyobb ászuk, az amerikai Kennedy Burke vezérletével a visszavágó utolsó negyedében tudtak olyan előnyhöz jutni, ami a továbbjutásukat jelentette a legjobb tizenhat közé.
   
Az eredményesség tekintetében igazán nincs ok panaszra a belga határ melletti városban, kitűnő szezont fut a Villeneuve d’Ascq LM. A bajnokságban vezetik a tabellát a 8-2-es mérlegükkel (igen, amíg a magyar pontvadászat a 18. fordulónál tart, ott csak a tizedik kört játszották), a Lyon, a Bourges és a Montpellier előtt, amely csapatok szintén 8 győzelmet és 2 vereséget jegyeztek eddig. A Harcosok szombaton a Toulouse otthonban léptek pályára és extra, 27-8-as harmadik negyedüknek köszönhetően nagy különbséggel tudtak győzni (78-55).
   
A franciák szupersztárja a már említett 25 esztendős amerikai bedobó, Kennedy Burke aki 18,4 pont és 6,4 lepattanó átlagot hoz az Európa Kupában. Kulcsember a szintén amerikai Kamiah Smalls (14,9 pont, 4,9 lepattanó, 3,9 gólpassz átlag) mellett a belga válogatott Hind Ben-Abdelkader (12 pont, 4 lepattanó/mérkőzés) is. A franciák félelmetes felépítésű centere, Kariata Diaby szintén kitűnő átlagokat szállít, de remekül szedi a lecsorgó labdákat Janelle Salaun is, aki 6,1-es lepattanó átlaga mellé 9,8-as pontátlagot hoz. Ők öten egy igen masszív, nagyon jó kezdőcsapatot alkotnak. A franciák gyors, lendületes, rendkívül fizikális kosárlabdát játszanak, a játékosállományuk abszolút megfelelő ehhez a stílushoz. A statisztikák alapján dobáspontosságban egy hajszállal jobbak nálunk, viszont a lepattanózásban a mi javunkra billent a mérleg az eddigi EK meccsek alapján, a gólpasszok terén pedig közel hasonlók a mutatók.
   
Csütörtökön a nagy sorozat elkezdődik tehát! A válogatott Európa-bajnoki selejtezőit megelőző időszak roppant embert próbáló csapatunk számára, a két Európa Kupa nyolcaddöntője között Pécsett a bomba formában lévő DVTK-Hun-Therm csapatát fogadjuk bajnoki mérkőzésen. Igazi csemege vár tehát a kosárlabda- és sportbarátokra, akik reményeink szerint megtöltik újra az Akadémia lelátóját!

« vissza


Kiemelt támogatók:

NKA UNIVERSITAS PEAC - VILLENEUVE D'ASCQ LM EURÓPA KUPA MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Telt ház előtt, hatalmas hangulatban, óriási szívvel küzdöttek Kiss Virágék a francia élcsapat ellen, az Európa Kupa nyolc közé jutásért vívott párharcában. Videós összefoglalónk a Villeneuve d'Ascq elleni mérkőzésről.

© Minden jog fenntartva