NKA UNIVERSITAS PEAC Menü
Tippmix - Relaunch

BEMUTATJUK ÚJVIDÉKET

Bemutatjuk Újvidéket
A hétvégén Újvidéken szerepel a PEAC-PÉCS az Adria Liga négyes döntőjében. Ennek apropóján szeretnénk bemutatni Újvidéket, amely a sporteseményen kívül is tartogat bőven látnivalókat, szórakozási lehetőséget.
Újvidék, szerb nyelven Novi Sad, a Vajdaság Autonóm Tartomány székvárosa, amely a Duna bal partján, a Tarcal-hegység északi lejtőin fekszik. A város a Péterváradi várral szembeni hídlábnál alakult ki háromszáz évnyivel ezelőtt. Mária Terézia Osztrák-Magyar császárnő szabad királyi várossá nyilvánította 1748.február 1-jén, ekkor kapta mai nevét is.

Újvidék Szerbia második legnagyobb városa Belgrád után, több mint háromszázezer lakossal, valamint a szerb ipar és pénzügy egyik legfontosabb központja, ezenkívül Vajdaság egyetemi, tudományi, oktatási, egészségügyi, politikai és közigazgatási központja. Sok hazai és nemzetközi ipari, kulturális, tudományi és sportrendezvénynek a házigazdája, valamint a múzeumok, galériák, könyvtárak, színházak és mozik városa.

Újvidék az 1970-es évek végétől a szerb underground élet központja. Több neves punk és new wave zenekar indult innen a jugoszláv időkben. Napjainkban aktív színházi élet is folyik a városban.

A városban működik a Szerb Nemzeti Színház (Srpsko Narodno Pozorište), amelynek van opera társulata is. A városban működik a még az Újvidéki Színház (Novosadsko Pozorište) is, amelyet a köznyelvben általában "Magyar Színház"-ként emlegetik, mivel az előadások itt magyar nyelvűek.

A városban több szórakozóhely is várja a bulizni vágyókat. A Laza Telečki utca a szórakozóhelyeiről híres, de akadnak még jó bulik Péterváradon is.

Újvidék főterén áll a városháza, ahonnét az utcák legyezőszerűen nyílnak szét. Itt található még a neogótikus katolikus templom is. A város főteréről nyílik a Zmaj utca (Zmajeva ulica). Ezen utca végén található az újvidéki szerb érsek palotája (Vladičanski dvor). A másik nevezetes utca a Duna utca (Dunavska ulica), mely a Duna parkba (Dunavski park) torkollik. Pétervárad a középkorban a törökök elleni védelmet szolgálta, ma múzeum és jelentős kirándulóhely a város erődítménye. A vár toronyórájának mutatói fordított szerepűek. A nagymutató mutatja az órák múlását abból a célból, hogy a Dunán elhaladó hajók messziről láthassák a helyi időt.

Újvidék Pécstől 240 km-re fekszik, megközelíthető Eszéken keresztül Horvátország felől. Az EU-tagállamok, valamint Svájc, Norvégia és Izland állampolgárai – 90 napot nem meghaladó időtartamú látogatás esetén – érvényes személyi azonosító igazolvánnyal is beléphetnek Szerbiába.

Felhasznált forrás: wikipedia.hu

Újvidék és Pétervárad video

« vissza


Kiemelt támogatók:

NKA UNIVERSITAS PEAC - DVTK BRONZCSATA ÖSSZEFOGLALÓJA (1. MÉRK.)

A bronzéremért zajló párharc első felvonását megnyerte Csirke Ferenc együttese, amely már csak egy lépésre van az éremszerzéstől! A legszebb jelenetekkel és interjúkkal tarkított videós összefoglalónk a péntek esti mérkőzésről.

© Minden jog fenntartva