PEAC-Pécs Menü
TIPPMIX

ALAKUL AZ EURÓPA KUPÁBAN INDULÓ PEAC-PÉCS CSAPATA

Alakul az Európa Kupában induló PEAC-PÉCS csapata
A 2018/2019-es bajnoki idényt követően öt új játékost szerződtetett klubunk, Szabó Fanni, Kaposi Pálma, Hegedűs Janka, az amerikai Maegan Conwright és az ukrán Taisiia Udodenko személyében három magyar és két külföldi kosárlabdázó írt alá csapatunkhoz.
Az elején dióhéjban a több ponton is átalakuló PEAC-PÉCS aktualitásai: saját jogán elindulhat a FIBA Európa Kupában a pécsi csapat, miután a honi szövetségnek öt EK-s helyet kínált a FIBA; a bajnoki ezüstérmesből érkező Szabó Fannival erősítünk, mellette visszatér Amerikából a pécsi nevelésű Kaposi Pálma, az MTK-ból Hegedűs Janka is a PEAC-Pécs-ben folytatja, amerikai irányítóval vágunk neki a következő szezonnak, és az ukrán válogatott egyik húzóembere is aláírt már Pécsre.

És jöjjenek a részletek: amennyiben a MKOSZ Elnöksége is elfogadja klubunk jelentkezését a FIBA Európa Kupára, úgy egy év kihagyás után ősszel újra visszatér a nemzetközi kupaporondra a PEAC-PÉCS. Az előző évadban hetedik helyen záró csapatunk saját jogán állhat rajthoz az EK-ban, miután a kontinens legerősebbjei között jegyzett magyar női kosárlabda bajnokságból öt klub képviseltetheti magát. Leadtuk a szándéknyilatkozatunkat, és amennyiben azt az MKOSZ Elnöksége is jóváhagyja, július 23-án csapatunk ott lesz a müncheni sorsoláson.

Ami a játékos-keretünket illeti, több változásról döntöttünk: elsőként szeretnénk megköszönni az előző évben itt játszó Simon Zsófinak, Julie Vanloo-nak, Sarah Imovbioh-nak, Katarina Tetemondovának és Alyssia Brewer-nek mindazt, amit a klubért tettek, ők jövőre másutt folytatják a pályafutásukat.


A bajnoki döntőt vívó Aluinvent DVTK-tól érkezik Pécsre Szabó Fanni, a 25 esztendős, 182 cm magas játékos bedobó poszton jelent majd erősítést. Fanni mindössze 15 esztendős volt, amikor nevelőegyesületében, a BSE-nél bemutatkozott az élvonalban, ráadásul egészen remekül, mert Sopronban is felfigyeltek rá, három szezont töltött a zöld-sárgáknál. Komoly, átlagosan egy félidőnyi játékidőkhöz jutott, 6,1 illetve 5,8 volt a pontátlaga az első két szezonjában. 2013 őszén az Egyesült Államokban folytatta tanulmányait és a kosárlabdát, a nyolc legnevesebb amerikai egyetemhez tartozó Darthmouth Collage csapatával szerepelt az egyetemi bajnokságban. Mindössze 21 esztendős volt, amikor meghívott kapott a felnőtt válogatottba, de sérülés miatt ki kellett hagynia a hazai rendezésű Európa-bajnokságot. Amerika után hazatért, az Aluinvent DVTK-hoz igazolt, Stefan Svitek vezetőedzősége alatt 7,9 pontot átlagolt, ez a szám a 2018/2019-es idényre visszaesett 4,8-ra, miképp a játéklehetősége is kevesebb lett. Abban bízunk, hogy Meszlényi Róbert hívó szavára Pécsre érkező Szaffi jövőre meghatározó teljesítménnyel fog előrukkolni a fekete-fehér mezben.


A PEAC-PÉCS nagy visszatérője a magas posztokra a 22 esztendős Kaposi Pálma, aki 2016. őszétől az Egyesült Államokban folytatta tanulmányait az University of Minnesota hallgatójaként. Pálma az egyetemi csapatával az NCAA bajnokságban játszott, ahol az utolsó évében a komoly játékosmúlttal rendelkező, négyszeres WNBA-bajnok, kétszeres Olimpai-bajnok, kétszeres világbajnok Lindsay Whalen volt az edzője. Pálma tagja a magyar egyetemi válogatottnak, amely július 3. és 14. között Nápolyban a Nyári Universiade női kosárlabda tornáján vesz részt.


A szintén 1994-es születésű, 186 cm magas Hegedűs Janka a fővárosból, az MTK együttesétől szerződött Pécsre. Janka 2018 nyarán tért vissza Magyarországra, előzőleg a francia másodosztályban szereplő BF Escaudain gárdáját erősítette, miután végzett a floridai egyetemen. Négy szezont töltött el a Florida International University csapatában, ahol sok kiváló kosárlabdázó megfordult, többek között junior csapatunk vezetőedzője, Hartung Anita, vagy Iványi Dalma is a FIU-n végzett. Hegedűs Janka kosaras pályafutása Budapesten indult, korábban a Törekvés, a Csata és a Vasas mezét is magára öltötte. Az elmúlt idényben az MTK csapatában az ötös poszton számítottak a játékára, ahol 10,2 pont, 5,7 lepattanó volt az átlaga.


Amerikai irányítónk lesz: a PEAC-PÉCS az egyes posztra szerződtette a 27 esztendős, 173 cm magas amerikai Maegan Conwright-ot, aki az előző idényben a lengyel élvonalban szereplő Politeknika Gdansk együttesét erősítette. Lengyelországban igen imponáló mutatókat hozott: 18 pont és 5,4 gólpassz volt az átlaga, 30,5%-kal célzott a hárompontos vonalon túlról. 2016-ban kosárlabdázott először európai klubcsapatban, először a német, majd a román élvonalban pattogtatott, remek egyéni mutatókkal. A PEAC-PÉCS szurkolói is emlékezhetnek Conwright-ra, hiszen amikor 2017 nyarán Pécsett járt a román Temesvár csapatával egy felkészülési mérkőzésen, alaposan megszórt bennünket, 29 pontig jutott. Azt az idényt Oroszországban, a Dynamo Novosibirsk együttesénél fejezte be, majd ezt követően szerződött Lengyelországba. Annyit elárulhatunk, hogy már az elmúlt idény előtt is szóba került Pécsett a leigazolása, ám akkor még nem jött létre a megállapodás.


Maradva a légiósoknál: magas posztra a 30 esztendős, ukrán válogatott Taisiia Udodenko-t igazoltuk le. Az észak-keleti szomszédaink egyik legjobb játékosa az előző évadban klubja szintén Lengyelországban, a Sleza Wroclaw-ban szerepelt. A 190 cm magas, négyes poszton bevethető kosárlabdázó 11,8 pontot és 6,8-as lepattanót átlagolt. Az előző években olasz, cseh és fehérorosz gárdáknál kosárlabdázott. Jelenleg az ukrán válogatottal készül az Európa Bajnokságra, a selejtezőkön Alina Iagupova mellett a nemzeti csapat húzóembere, ahogy az volt a 2017-es EB-n is, ahol 15,3 pontja mellé 9,3 lepattanót átlagolt a csehországi kontinensviadalon. Mindkét légiósunk augusztus közepén érkezik városunkba.

A közeljövőben még egy centert szeretnénk igazolni, és vele együtt a terveink szerint három idegenlégióssal vágunk neki a 2019/2020-as idénynek. Természetesen a PEAC-PÉCS szakvezetői az újonnan érkező játékosain kívül továbbra is számítanak az érvényes szerződéssel rendelkezőkre: Gémes-Sarok Nikolettre, Ruják Nórára, és a három utánpótlás válogatottra, Wentzel Nórára és Tenyér Zsófiára és Varga Eszterre is, akik mellett – ahogy eddig is - a Pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia tehetségeivel fog a bő keretünk kiegészülni, Vojinovic Milicával és Habling Larával. A tavalyi, felnőtt kerethez tartozó néhány fiatal játékos pontos szerepe még a későbbiekben dől el, válik véglegessé.

« vissza


Kiemelt támogatók:

120 SZÁZALÉKOT FOGUNK KIADNI MAGUNKBÓL

A Győr elleni mérkőzés előtt a csapatkapitányunkat kérdeztük

© Minden jog fenntartva